„Szezám tárulj” – avagy válaszd a neked megfelelő garázskaput

Garázskapu választásakor érdemes több szempontot figyelembe venni. Fontos az ár-érték arány, a nyíló kapu helyigénye, a működtetési megoldások és persze nem utolsó sorban a garázskapu mérete, anyaga és színe is.

Mostani cikkünkben összeszedtük a billenő és szekcionált kapuk legfőbb ismérveit, hogy ezáltal segíthessünk vásárlóinknak a megfelelő garázskapu kiválasztásában. Vágjunk is bele a dologba, vagy ahogy Ali Baba mondaná: „Szezám tárulj”.

Billenő kapu

A billenő kapu onnan kapta nevét, hogy a nyitás vagy zárás folyamán az egész panel billen fel a magasba, vagy éppen le a helyére. Mivel ez egy helyigényes folyamat, így a billenő kapukat nem ajánlott utcafrontba helyezni. Ilyenkor ugyanis a gépjárművel messzebb kell parkolnia, hogy a nyitódó kapu ne tegyen kárt autójában. A járdához vagy úttesthez közel pedig balesetveszélyt jelenthet a járókelőkre nézve.

Költséghatékony megoldás azonban udvari garázsokhoz, ahol van elegendő hely a felbillenő kapunak. Kedvező árának és kétfajta (kézi, valamint motoros) működtetésének köszönhetően kedvelt kapufajta. A hozzá rendelhető személybejárón keresztül pedig kényelmesen járhat ki-be a garázsba a teljes kapu kinyitása nélkül.

Szekcionált kapu

A szekcionált garázskapu több egymással összekapcsolt panelból épül fel. A szendvicspanelek mindegyike 40 mm vastag poliuretán hőszigetelésből és az azokat közrefogó 0,5 mm vastag acéllemezből állnak.

Ezek az összefüggő panelek a garázs kinyitásakor a mennyezet alá csúsznak fel. Ennek a nyitási technikának köszönhetően ez a kapufajta nem igényel plusz helyet, így akár járdaközelbe is bátran felszerelhető. A szekcionált garázskapuk a billenő kapukhoz hasonlóan, szintén kétféle (kézi és motoros) működtetéssel üzemeltethetőek.

Fontos szempont számunkra az emberek egészsége és bolygónk védelme. A Holzhammer Kft-nél kapható szekcionált garázskapuknál alkalmazott poliuterén hőszigetelő anyag freonmentes, nem tartalmaz ózonkárosító anyagokat.