Védjük meg az óceánokat!

1992 óta kerül megrendezésre minden év június 8-án az Óceánok világnapját. Ez a nap emlékeztet minket arra, hogy mekkora szerepet töltenek be életünkben az óceánok. Nemcsak, hogy a bolygó tüdejét jelképezik, de többmilliárdnyi fajnak adnak otthont.

Az idei világnap célja legfőképpen a figyelemfelhívás és a cselekvésre ösztönzés. Ennek nyomán pedig szeretnénk most pár hasznos tippet megosztani veletek, hogy mi emberek hogyan védhetjük meg az óceánok épségét.

Csökkentsük saját hulladéktermelésünket

Próbáljunk meg minél nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy kevesebb hulladékot termeljünk mindennapjaink során. Ez jelentheti azt, hogy inkább nagyobb kiszereléseket vásároljunk bizonyos dolgokból, vagy új életet lehelünk egy már megunt vagy régóta nem használatos tárgyba.

Minimális mennyiségű műanyagot használjunk

Ma már különösebb erőfeszítések nélkül is tudjuk csökkenteni a környezetünkben fellelhető műanyagokat. Nagyon hasznos, műanyagot kiváltó dolog például a bambuszfogkefe, a BPA-mentes kulacs, a vászontáska és sok más alternatíva.

Nyaraljunk etikusan

Nyaralásaink alkalmával is sokat tehetünk az óceánok megóvásáért. Minden esetben bizonyosodjunk meg arról, hogy a nyaralás alatt vásárolt ajándéktárgyakért nem kínoztak vagy öltek meg egyetlen vízi élőlényt sem. Ha pedig betérünk egy part menti étterembe, válasszunk olyat, amiről tudjuk, hogy az etikus halászatot támogatják.

Támogassuk a fenntartható halászatot

A tengeri herkentyűk és egzotikus halak fogyasztását próbáljuk meg lelimitálni arra az időre, amikor éppen a tengerpart vagy az óceán mellett nyaralunk. Ugyanis a hazánkban kapható tengeri élőlények többsége nem fenntartható halászatból kerül a tányérunkra. Ha itthon is szeretnénk valamilyen halfajtát készíteni, akkor érdemes a hazai halak közül válogatni.

Fordítsunk figyelmet a kozmetikumokra

Valószínűleg kevesen tudják, de a női kozmetikumok előállításához néhány cég olyan veszélyeztetett vízi fajokat is felhasznál, mint például a csikóhal. Emiatt a kozmetikumok vásárlása előtt érdemes meggyőződni róla, hogy pontosan mit tartalmaz az adott termék.

Igaz, hogy Óceánok világnapja csak egyszer van egy évben, azonban a maradék 364 napon se feledkezzünk meg jelentőségteljes szerepükről. Tegyünk egy kicsit minden nap az óceánokért és ezáltal bolygónkért!