Az anyaóceán világnapja

Az anyaóceán május 10-i világnapja eléggé újkeletű esemény, melyet még csak kevesebb, mint egy évtizede ünnepelnek világszerte. A kezdeményezés 2013-ban indult el a csodálatos óceánparttal övezett amerikai Miami városából. Annak érdekében, hogy ezen a napon szánjunk egy kis időt arra, hogy megcsodáljuk az óceán szépségét és hatalmas erejét.

Néhány érdekes infó az óceánról

Az óceán egy fantasztikus és lélegzetelállító természeti jelenség. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint ez a néhány lenyűgöző adat:

  • A mai napig csak töredékét ismerjük annak a megszámlálhatatlanul sok fajnak, melynek az óceán ad otthont. Jelenleg valamivel több, mint 240 000 fajt tartanak nyilván, de tudósok úgy vélik ez a szám csak parányi része annak a temérdek vízi élőlénynek, melyek az óceán ölelésében megbújnak.
  • Az óceán mélyén több történelmi tárgy található, mint a világ összes múzeumában együttvéve. Az évek során számos víz alatti múzeumot hoztak létre.Ide tartozik például a Mélység Krisztusa is, amely a Földközi-tengeren elmerült bronzszobor.
  • A világ leghosszabb hegylánca szinte teljes egészében az óceán alatt található. Ezt a kb. 65 000 km hosszúságban húzódó vonulatot szokták az óceán gerinceként emlegetni.
  • Az már szinte köztudott, hogy a Föld majdnem ¾ része vízből épül fel. Azt azonban még mindig kevesen tudják, hogy a világ állatfajainak 94 százaléka az óceánon belül él.

 

Az óceán fontossága

Az óceán nem csak azért van, hogy ússzunk benne és élvezzük lágy hullámainak megnyugtató ölelését. Az óceán ennél sokkal sokkal többet jelent. Kritikus számos növény- és állatfaj túlélése szempontjából. Hiszen ahogy már fent is írtuk, a világ fajainak nagy részének az óceán ad otthont. De az embereknek is nélkülözhetetlen megléte. Ez legfőképpen abból adódik, hogy az óceán állítja elő a Föld oxigénjének több, mint 50%-át. Emellett pedig még 50-szer több szén-dioxidot szív magába, mint a légkör.

Sőt, az óceán felelős a Föld éghajlatának szabályozásáért is, mivel hatalmas kiterjedése képes az egyenlítőtől kiindulva a déli és az északi pólusba szállítani a levegőt. Ez szabályozza az időjárást, valamint az éghajlatot is.