Otthonfelújítási támogatás vízlágyítóinkra

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter a tavalyi, 2020-as év végén jelentette be, hogy idén januártól a magyar kormány további támogatásokkal segíti a legalább egy gyermeket nevelő családokat. A 2021-es év első napjától igénybe vehető otthonfelújítási támogatás keretében az állam maximum hárommillió forintig bezárólag átvállalja az otthonuk felújítását és korszerűsítését végző családoktól költségeik felét.

Kevesen tuják, hogy ez a segítség nem csak a nagy átalakításokra, de az otthonok apróbb korszerűsítésére is igényelhető. Többek között akár a meglévő vízhálózat fejlesztésére vagy cseréjére is.

Csakúgy, mint minden más a ház körül, bizony a vízhálózat is elhasználódik és egy idő után már nem megfelelően üzemel. Ahhoz, hogy ezt kiküszöbölje, érdemes a vízhálózatot korszerűsíteni és vízlágyítót csatlakoztatni a rendszerre. A vízlágyító felszerelése azért is kulcskérdés a munkálatok során, mivel a rendszerek elhasználódását a legtöbb esetben a vízkő okozza, ami a kemény vízből csövekre lerakódó ásványi anyagok lerakódása. A ma kapható vízlágyítók azonban hosszú távú védelmet nyújtanak a vízkő és az ebből kialakuló esetleges problémák ellen.

Fontos kérdés ezen a ponton, hogy a vízhálózatok épségét biztosító vízlágyító és víztisztító berendezésekre kiterjed-e az otthonfelújítási támogatás. Erre a kérdésre a Magyar Államkincstár a következő választ közölte:

„Amennyiben a víztisztító, vízlágyító berendezés a vízszolgáltatás belső hálózatának felújítása keretében kerül beépítésre, annak költsége a támogatás keretében elszámolható.”

Ha Ön is régóta fontolgatja otthona vízhálózatának felújítását, akkor itt a megfelelő alkalom rá. Hiszen most kedvezményesen hosszú évtizedekre biztosíthatja a vízhálózat épségét, sőt a vízlágyításnak köszönhetően akár még a vizet igénylő háztartási gépeit is óvhatja a korai elhasználódástól és idő előtti meghibásodástól.