Miért szükséges a víztisztító alkalmazása?

Biztosan te is hallottad már külföldi útjaid során, hogy bizony vannak olyan helyek a világon, ahol kifejezetten nem ajánlatos csapvizet inni. Míg itthon előnyös helyzetben vagyunk, mind a víz tisztasága, mind a magyar víztartalékok szempontjából, addig a világ nagy részén sajnos lehetetlen tisztítás nélküli vizet fogyasztani. Sőt, hazánkban is vannak olyan helyek, főleg a városokban és a fővárosban, ahol nem feltétlenül szükséges, azonban ajánlottabb víztisztító berendezések használata.

Mi is pontosan a víztisztítás?

Az ivóvíz teljes megtisztítása egy többlépcsős folyamat eredménye. Szükség van egy mechanikai szűrésre, ami a vízben található szennyeződéseket távolítja el (mint például a rozsdát vagy a vízkövet). Ezután az aktív szenes szűrés jön. Az aktív szén a világ egyik leghatékonyabb természetes vízszűrő anyaga. Képes rá, hogy az átszűrt élő vagy élettelen szennyeződéseket a vízből magához vonja. Fontos azonban, az aktív szenes víztisztítókat bizonyos időközönként lecserélni, mivel az idő múlásával egyre kevésbé köti meg a vízben található szennyeződéseket, sőt a teljes elhasználódása után vissza is engedi ezeket a vízbe.

Milyen előnye van a víztisztításnak?

Egy víztisztító képes eltávolítani a vízben található szabad és kötött aktív klórt, valamint klórszármazékokat. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy a víztisztító szerepet játszhat akár a rámegelőzésben is. Hiszen a klórszármazékok közül képes a rákkeltő hatású trihalotemán klóramint is eltávolítani a vízből.

Képes akár 70%-kal is csökkenteni a víz szerves anyag tartalmát, azonban a szervezetnek hasznos kalciumot és magnéziumot nem távolítja el. A szűrésnek köszönhetően pedig sokkal kellemesebbé teszi az íz és szaghatást, mivel például a klór szúrós szaga és zavaros kinézete nem jelenik meg többé a pohárban.

Az asztali víztisztító előnyei

Az asztali víztisztítók amellett, hogy nagyon kis helyet foglalnak, egyszerűen le- és felszerelhetőek. Egy ilyen kis berendezés képes akár 30 hektoliternyi tiszta és egészséges vizet adni. A legjobb pedig, hogy külföldi utazáskor is könnyedén magaddal viheted. Ezentúl sehol nem kell azon aggódnod, vajon iható-e a csapvíz.