Jön a NOK, a nemzeti lakástakarék számla?

Nemzeti tulajdonban lévő lakáskasszába vándoroljanak inkább a milliárdok – Jön a NOK, a nemzeti lakástakarék számla?

Pár hete hallani híreket a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK), azaz egy állami lakástakarék kassza létrehozásával kapcsolatban. Az indok az új lakásépítések ösztönzése lenne. Mintha a mostani lakáspénztári megtakarításokat nem lehetne új lakások építésre felhasználni.

Vajon miért érzi most hirtelen úgy a kormányzat, hogy konkurenciát kell állítania az egyébként prosperálóan működő banki hátterű lakástakarék pénztáraknak? Vagy éppen ezért? Lehet, hogy az a folyamatosan növekvő megtakarított pénztömeg, amit a lakosság a 30%-os állami támogatással kiegészítve ezeken a számlákon tárol, jól jönne az állami büdzsének is – még ha átmeneti pénzforrást biztosítana is?

 

Bizonyára hasznos dolgokra lehetne felhasználni, esetleg valamilyen előnyt kovácsolni vele vagy belőle. Nem a magán nyugdíjpénztári megtakarítások példája ismétlődik meg még egyszer, de mégis egy kicsit bizalmatlanul várjuk a tervezetet.

 

 

Az előzetes információk szerint a támogatás mértéke (30%) nem változna, azonban nagyobb éves maximális állami támogatást lehetne utána igénybe venni amennyiben több pénzt takarítunk meg.

A számlán lévő megtakarítást azonban kizárólag új lakás építésére lehetne felhasználni.

 

„Tapasztalatunk szerint nem volt igazán korlát a személyenként havi 20 ezer Ft-ban maximalizált megtakarítható összeg azoknak, akik többet szerettek volna félretenni. Az LTP számla ugyanis minden családtagra és egyenes-ági rokonra megköthető és össze is vonható. Nem ritka a családon belüli 4-5 db szerződés sem. Ráadásul nincs kötöttség, használt lakás vételére, felújítására, hitel előtörlesztésre is felhasználható.” – mondja Pálmai Viktor az EliteFinance pénzügyi elemzője. – A fő kérdés az, hogy az állami konkurencia megteremtése után vajon egyenlők maradnak-e a versenyfeltételek? Minden eshetőségre felkészülve, azt javasoljuk, hogy aki szándékozik élni ezzel a támogatott megtakarítási lehetőséggel, az mielőbb kösse meg a szerződését, amíg a jelenlegi feltételekkel megteheti! Ehhez adunk segítséget, mi több az induláskori legjelentősebb költséget, a számlanyitási díj megspórolására is van lehetőség. (Az akció visszavonásig tart.)” – összegzi a pénzügyi elemző.

 

Azt javasoljuk tehát, hogy mindenképpen fontolja meg: változások is jöhetnek az eddigiekhez képest! Így mindenképpen érdemes átgondolni, hogy az új tervezet, a NOK vagy inkább a  jelenleg igen  kedvező mértékben támogatott és széles körben felhasználható   LTP  adta lehetőségek kedvezőbbek az Ön számára. Keressen fel egy megbízható pénzügyi elemzőt!