A vízkő és a fűtési rendszerek

Az idei éveben sokkal hamarabb beköszöntöttek a hűvösebb éjszakák, az elmúlt évekhez képest. Emiatt pedig a legtöbb háztartásban elindították a fűtési szezon elejét is. Ilyenkor sokan ellenőriztetjük fűtési rendszerüket, hogy megbizonyodhassunk abban, vajon minden rendben van-e vele. Azonban arra már kevesebben gondolnak, hogy csakúgy, mint a legtöbb háztartási gépek esetében, a fűtési rendszernél sem mindegy, hogy milyen minőségű vizet használunk. Sajnos a kemény víz hosszú távon komoly gondokhoz vezethet a fűtésre vonatkozóan.

Míg a hideg víz használatakor általában kevés gonddal jár a nagyon magas kalcium és magnézium koncentráció, addig a forró vizet használó fűtési rendszerekben ez nagyon hamar problémát tud okozni. Mihelyst a rendszer elkezdi felmelegíteni a vizet, az ebben található kalcium és magnézium a hő hatására bomlani kezd és kialakul belőle a vízkő. A fűtési rendszer szűk járataiban ez a lerakódó lepedék azt éri el, hogy ezeken a területeken romlik a hőátadás, melynek még rosszabb eredménye, hogy a fűtési rendszer egyes részei másképpen melegszenek fel, ami feszültségeket okozhat. Ez nem csak a fűtés minőségének és élettartamának romlását, de pénztárcánk vékonyodását is jelenti a magas fűtésszámla miatt. Hiszen, ha nem tud mindenhol egyenletesen felmelegedni a fűtőrendszer, akkor sokkal több hőt kell termelnie, ahhoz, hogy mindenhol elérje a kívánt hőfokot.

Hogyan tudnánk ezt kiküszöbölni? Ha a leggazdaságosabb és a legmegbízhatóbb módon akarjuk működtetni fűtési rendszerünket, akkor elengedhetetlen a vízlágyító berendezés használata. A vízlágyító berendezések csökkentik a víz kalcium és magnézium koncentrációját, ezzel minimalizálva a vízkő kialakulásának esélyét. Ezek nélkül a gátló eltömődések nélkül a fűtőrendszerünk hatékonyan és egyenletesen tud működni és gyorsan felmelegítheti otthonunkat.

Nordland webáruházunkban számos vízlágyító berendezés található, melyek a háztartás minden szegletében biztosítják a megfelelő lágy vizet.

Ne hagyd, hogy fűtési rendszerednek bármi baja essék. Használj vízlágyítót a biztonságos és kellemes meleg megteremtéséhez otthonodban!