A Google-nek büntetnie kellene a stockfotók használatát?

Te használsz a honlapodon stockfotókat? Akkor talán az is előfordulhat, hogy a Google emiatt fog hátrébb sorolni a természetes találati listán.

Nemrég Matt Cutts, a Google belső embere a webmestereszközök súgójának videóposztjában osztotta meg a következő gondolatokat.

man-67333_1280

A felhasználók azt kérdezték: „Van-e negatív hatása a stockfotók használatának egy honlapon, illetve eredeti fényképek használata segít-e egy honlap megítélésében?” A válasz ugyan nagyon diplomatikus volt: „Legjobb tudomásom szerint a Google algoritmusa nem tesz különbséget sem a stockfotó rovására, sem az eredeti fotó előnyére. Viszont ez nagyszerű javaslat, ha a kereséseknek megfelelő minőségi találatokat akarunk nyújtani.” Viszont Matt Cutts még folytatta a fejtegetést, ami egyre inkább azt mutatta, hogy szöget ütött a fejében, hogy az eredeti oldalak eredeti képekkel valószínűleg jobb minőségűek szakmailag-tartalmilag, mint azok az oldalak, amik egy-egy stockfotót többször is felhasználnak.

Ti is tudjátok, hogy a Google találatrendezési algoritmusa szinte naponta változik, így SEO szempontból tehát azt javasoljuk, hogy továbbra is törekedjetek az eredetiségre.

Ám ha bárki a Google-nél komolyan gondolja, hogy az eredeti kép a minőség mutatója lehet, az felvet néhány kérdést. Egyrészt így nagyon is elképzelhető, hogy a jövőben a kép minősége lesz a keresőoptimalizálással foglalkozó online marketingesek és webmesterek vesszőparipája. Másrészt teret adhat az amatőr fotókat használó amatőr blogok ismételt elterjedésének – szemben a hónapokig fejlesztett profi honlapokkal, amelyek számára a sokadszorra megvásárolt imázsképek ezek szerint káros hatásúak lesznek.

Vajon a stockfotósoknak is leáldozik – csak mert az emberek félnek majd megvásárolni a fotóikat? Remélhetőleg a webmesterek nem reagálják túl a fentihez hasonló rangsorolási tényezőket és remélhetőleg a Google sem fogja ennyire súlyozni a képek használatát. De vajon te fordulnál SEO szolgáltatást kínáló szakemberhez csak azért, mert ő a képeidet a fentiek alapján lecserélné?

Szerinted jogos, hogy rangsorolási büntetést szenvedjenek el azok, akik vásárolt képeket raknak a honlapjukra? Oszd meg velünk gondolataidat!

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone