A Föld Napja

A világmozgalom 1970-ben indult útjára az Egyesült Államokból, ám kezdetben csak a földi élet kialakulását, a Föld születésnapját ünnepelték ezen a napon. Mára inkább a környezet- és természetvédelemre hívja fel a figyelmet eme nemes nap, hangsúlyozva azt, hogy Földünk védelme MINDENKI feladata lenne!

A WWF Élő bolygó jelentéseivel évről évre próbálja felhívni a figyelmünket arra, hogy túlfogyasztunk, túlterjeszkedünk és kipusztítjuk a vadvilágot. Az emberiség tevénykedései és beavatkozásai a természet évezredes egyensúlyába, minden vadonélő élőlényt veszélyeztet: köztük a beporzó rovarok és ez által is a növények létét.

A természettudósok szakterületüknek megfelelően minden évben kijelölik az év: fáját, madarát, halát, rovarát, emlősét, stb. azon okból, hogy kicsit felhívják a figyelmet arra, hogy ügyeljünk a hazai természeti értékeinkre.

Az idén ünnepelt 51. világméretű és a 31. magyar Föld napja kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése lett.

Azt viszont ne felejtsük el, hogy mint ahogy nem csak a Valentin napon szeretjük a párunkat, úgy a környezetünkre sem ezen az egy napon kell figyelnünk, hanem mindennap! Elég csak a legegyszerűbb dolgokra gondolnunk és megcselekednünk a kibúvók keresése helyett!

Szerencsére manapság már sokkal több alternatíva áll a rendelkezésünkre és renget, olyan oldal van, ahol hasznos tanácsokat osztanak meg a zölden élők. Kezdetnek viszont az is megteszi, ha szelektíven gyűjtöd a szemetet, növények ültetésével zöldíted a környezetedet, komposztálsz, felfrissíted a szigetelésedet, csökkented a műanyaggal járó dolgok vásárlását, hazai termékek közül válogatsz, környezetkímélő szereket használsz, ha teheted csökkented az autó használatát, eldobható eszközök helyett pedig tartósabb alternatívákat szerzel be.

Most még nem késő felállni a fotelból és tenni a jövőnkért! A szakértők szerint még kb. 9 évünk maradt ahhoz, hogy egy szebb jövőt teremtsünk magunknak és a gyermekeinknek, unokáinknak. Ez nagyon kevés idő, de még nem lehetetlen a helyzet!