Tiszta vizet a pohárba! – avagy miért hasznos, amit fizika órán tanultunk?

„Uramatyám, mit tudom én, mit tanultam hetedikben az ozmózisról!” – kiálthatnánk fel, ha most dolgozatot kellene írnunk a membrántranszportról, vagy a fizikai és kémiai anyagok diffúziós és ozmózisos tulajdonságairól, netán hogy az ozmózisnyomás mennyire függ a koncentrációtól. De annyi talán mindenkinek felsejlik, hogy itt a sejtfal áteresztő képességéről és valami szűrőről van szó.

Miért hasznos a mindennapokban, ha ismerjük az ozmózis fogalmát? Például mert tisztább,egészségesebb vizet fogyaszthatunk, így élettel teltebbek, vitálisabbak, frissebbek leszünk. Szóval ismételjünk át csupán annyit: „a biológiai membránok féligáteresztők. Ez azt jelenti, hogy a sejthártyák bizonyos anyagokat átengednek, míg másokat nem.” Vagyis vannak olyan membránok, amik vízmolekulák számára átjárhatóak, nem engedik át azonban például az oldatban lévő szőlőcukor molekulákat. A legtöbb iskolában ezt egy tojásos kísérlettel szemléltette a tanerő, amikor a tyúktojás sűrű szirupba helyezve összezsugorodott, majd vízbe helyezve pedig visszanyerte eredeti méretét, sőt egyre nagyobb lett. Tulajdonképpen így képes a bőrünk is hidratálódni egy-egy fürdés során. De hogy jön mindez az iváshoz? Nos, a legmodernebb vízkezelő berendezések is a féligáteresztő hártyán történő szűrést alkalmazzák, így például a ClearWater Kft is etechnológiával állítja elő az éltető ivóvizet. Ez a technológia az úgynevezett hiperszűrési technológiákhoz tartozik, és egyre jobban terjed el minden olyan területen, ahol nagy tisztaságú víz biztosítása szükséges. A szűrés során kinyert tiszta víz kerül palackozásra és a nem kívánatos anyagok koncentrátum formájában távoznak a csatornába. Így a membrán felületén kevésbé halmozódnak fel a szennyeződések, mint egy átfolyó rendszerű,hagyományos szűrőben.

A fordított ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai és előnyei:

 Állandó, garantált minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen

vízszennyezés esetén is.

 Mindig azonos minőségben áll rendelkezésre a forrásvíz jellegű friss, tiszta ivóvíz.

 Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari

szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat.

 Hosszantartó jégkocka készíthető a tiszta vízből.

 Javítja az italok és ételek ízét.

 Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük.

 Ideális a vasalók, kávéfőző, teafőző üzemeltetéséhez.

Tipp:

Végezzük el otthon a következő „ozmózisos kísérletet”: a megvásárolt, és már fonnyadt salátaleveleket ezúttal ne dobjuk ki! Fejtsük le a salátáról, majd tegyük vízbe. 3-4 óra elteltével a már elszáradásnak indult salátánk újra friss lesz (és nagyobb).